2 verschillende waarheden…

Het is heel belangrijk dat we van bij de start een onderscheid maken tussen de Technische waarheid en de Commerciële waarheid. Het gemak waarmee men deze twee door elkaar haalt, zorgt voor de grootste misverstanden in ons wereldje. De waarheden gelden zowel voor matrassen als voor bodems!

De waarheid achter een goed bed

Een bed leren begrijpen…

De Technische waarheid

De kwaliteit van onze nachtrust hangt enkel af van de kwaliteit van die diepe slaap. Onze diepe slaap ongestoord laten “gebeuren” is het enige doel van een goed bed. Hoe leuk die andere 80% van de tijd, die men in een bed doorbrengt, ook mag zijn. Het heeft er niets mee te maken.

Als wij matrassen en bodems maken die alle stoorelementen in onze diepe slaap kunnen minimaliseren dan halen wij het maximum uit onze diepe slaap.

Een slaapsysteem dat een maximum aan ruimte biedt ter hoogte van de schouders en een enorme diepgang biedt ter hoogte van de heupen PAST bij ieder lichaam. Als we die diepgang combineren met een harder deel in de rug-zone dan bereiken we ons doel. DE RUG REKKEN

Door deze toegang aan schouders en heupen lossen we ook de vervelende druk op aan onze schouders (en heupen) die voor ons constant woelgedrag zorgt tijdens de nacht, en onze diepe slaap onderbreekt.

Het ei van COLUMBUS, 3 vliegen in 1 klap!

Alle stoorpunten weg, tegelijk maximaal werken aan de recuperatie van het lichaam EN de diepe slaap ongestoord laten gebeuren!

Kan men zulke matrassen en bedden maken? Het antwoord is “JA”,  maar hoe vreemd het ook klinkt, het is niet zo eenvoudig als het er op het eerste zicht uitziet.

Eigenlijk is dit een slaapsysteem dat niet hard is, ook niet zacht… maar hard waar het hard hoort te zijn en zacht waar het zacht moet zijn. Alle materialen om een matras te maken beschikken over eigenschappen qua indrukbaarheid en elasticiteit en kennen hun grenzen. Op het moment dat men combinaties maakt, moet alles aan elkaar getoetst worden en meestal beperkt het één het ander.

Het vreemde van dit verhaal is dat dit dus een slaapsysteem moet zijn met heel uitgesproken zones. Raar maar waar, dit verkondigt men al 30 jaar. In elke beddenwinkel zie je foto’s van mooie dames die als gegoten liggen op hun zij met een rechte rug en foto’s van doorsnedes van matrassen met verschillende zones.

Waarom voelen we dit dan zo weinig in een winkel?

Hierachter schuilt mijn tweede deel van het verhaal: de commerciële waarheid!

De commerciële waarheid

Tijdens de ontwikkeling van mijn matras bezocht ik in een straal van 100 km alle kwaliteitswinkels en ik vond bijna nooit “werkende” matrassen. Het viel mij op dat iedereen praat over zones, schrijft over zones, reclame maakt met zones maar in werkelijkheid voel ik bitter weinig!

Het is vooral hetgeen boven op de matraskern gedaan wordt dat de hardheid en het gevoel van comfort beïnvloedt, niet de kern van de matras. Hierdoor merk ik weinig verschil tussen matras A en B.

De winkeliers zijn vooral fier op hun aanbod van merken (Tempur, Auping, Velda, Beka, Recor,…. ) De klant zal dan wel het idee hebben dat ze een groot aanbod hebben, maar als alles bijna hetzelfde aanvoelt, weet hij niet meer wat te kiezen.

En dat is juist wat de klassieke beddenverkoper wil! Nu heeft hij alle touwtjes in handen.

De meest uitgesproken (of werkende ) matras is niet echt leuk. Die zou de klant niet kiezen! Die is moeilijk te verkopen en men verdient er niet zoveel aan. Dat is een matras waaraan je moet wennen net zoals aan steunzolen. Fantastisch als je het gewoon bent, vervelend om aan te wennen.

Begint u te begrijpen dat de commerciële matrassen gemaakt zijn om u gemakkelijk te laten kiezen en door het feit dat ze niet erg hard moeten “werken” kan je ze goedkoper maken en er meer op verdienen?

Als u bij die niet werkende matrassen dan nog eens het verhaal boxspring of bodem kan vertellen, dan krijgen de verkopers de portemonnee helemaal open! Het straffe is eigenlijk dat een bodem pas een rol begint te spelen als de matras “werkt”. Bij die commerciële matrassen speelt de bodem een heel beperkte rol, heel eenvoudig dus om hier ook nog eens goed door te tellen.

Ik ga dagelijks kijken bij mensen die –in hun ogen – een goed bed gekocht hebben en die er na maanden nog niet kunnen in slapen. Meestal zie ik hetzelfde : Een te harde matras daaronder een MOOIE boxspring, die eigenlijk niet veel moet doen omdat de matras niet echt werkt en men heeft er dan maar een toppertje opgelegd om het een beetje leuk te maken. Vanonder: NIETS / in het midden: NIETS en bovenop: OOK NIETS = 3X NIETS en veel geld uitgegeven.


Stijn Neuteleers, slaaparchitect.